top of page
Drie dorpen, drie brouwerijen
 
Vleteren is een echt bierdorp! Drie brouwerijen, in elk dorp één. Meer dan 40 soorten bier!
En een brouwerij die je vrij kan bezoeken. Een echt mekka voor de bierliefhebbers dus…
Van de Pannepot tot een Struise Rosse, van een Westvleteren 12 tot een Antiek bier, je vindt het hier allemaal.
Laten we de brouwerijen per deelgemeente voorstellen:

Westvleteren: Sint-Sixtusbrouwerij

Misschien wel de bekendste brouwerij ter wereld voor zijn kwaliteit, bij de bierliefhebbers. Het trappistenbier van Westvleteren heeft als het ware een cultstatus. 

In 1838-39 begonnen de paters in de priorij voor het eerst met het brouwen van een trappist. In 1945 besliste de abt om de productie in te perken, net voldoende om de abdij te kunnen onderhouden. Het jaar daarop werd het bier onder licentie gebrouwen in brouwerij Sint-Bernardus te Watou. Pas in 1992 werden de trappisten van Westvleteren opnieuw volledig in de Sint-Sixtusabdij zelf gebrouwen. Dit is trouwens een van de vereisten om het label van Trappistenbier te mogen dragen. De jaarproductie is beperkt tot ongeveer 4.800 hectoliter. 

Tegenwoordig worden er drie bieren gebrouwen: Trappist Westvleteren Blond, Acht en Twaalf. In 2005 werd de Westvleteren Twaalf voor een eerste keer door de website RateBeer.com verkozen tot het beste bier ter wereld. Sindsdien is dat al enkele keren herhaald. Ook de Westvleteren Acht scoort hoog in de lijst. De Westvleteren St-Sixtus Abdij werd ook verkozen tot de op drie na beste brouwerij ter wereld. Hierdoor ontstaat een rush op de bieren en zijn deze nog moeilijker om ze te verkrijgen.

De abdij en de brouwerij zijn niet toegankelijk voor het publiek. De “Trappist Westvleteren” is uitsluitend te koop in het verkoopcentrum bij de abdij en dit enkel na reservatie via de website.

Sint-Sixtusbrouwerij
Donkerstraat 12, 8640 Westvleteren
www.sintsixtus.be 

Oostvleteren: De Struise Brouwers
Enkele mannen uit Vleteren werden in 2008 verkozen tot beste brouwers ter wereld en tot beste brouwerij van België in 2019. Alle bieren worden gebrouwen in de hun brouwerij in Oostvleteren. Sinds 2009 kun je hun heerlijke bieren komen proeven in "'t Oud Schooltje" te Oostvleteren. Maar liefst 30 bieren van het vat. Deze brouwers gaan voor kwaliteitsbier in kleine oplage. De Struise Brouwers bezetten dan ook 11 plaatsen in de top 30 beste Belgische bieren en staan met 4 bieren in de top tien van de wereld. Ondanks hun succes en het feit dat ze alom geprezen worden, blijven ze relatief kleinschalig. Want ze moeten er zelf ook nog plezier aan beleven en natuurlijk is kwaliteit hier het allerbelangrijkste.
Brouwerij "Het Oud Schooltje" 
Kasteelstraat 50, 8640 Oostvleteren
www.struise.com 
Woesten: Brouwerij Deca
Brouwerij Decaestecker, kortweg Deca, werd gesticht ca. 1880-1890 en vernield tijdens W.O.I. De brouwer maakte niet enkel bier, maar ook limonade. De brouwerij werd na W.O.I. herbouwd deels met hergebruikt materiaal. Behalve de traditionele koelmachine van ca. 1920 en de roerkuip van ca. 1850, is het bedrijf volledig gemoderniseerd. 

Het woonhuis is een eclectisch breedhuis. De brouwerij was en is in de achterliggende fabrieksgebouwen.

In 1991 nemen Nicolas Christiaens en zijn vader Georges Christiaens (1930-2013) de brouwerij over. 

Brouwerij Deca is toegankelijk voor bezoek en de eigen bieren alsook die van gastbrouwers kunnen geproefd worden in een nieuwe degustatieruimte. Deca is ook een drankcentrale.

Brouwerij Deca
Elverdingestraat 4, 8640 Woesten
057/42 20 75
www.decabrouwerij.be

bottom of page